5.Coreea de Sud

              Coreea de Sud – intr-un cuvant o tara minunata, care ne poate oferi niste privelişti uluitoare. Palatele care ne duc in trecut, intr-o lume plina de farmec si mister, o lume nedescoperita inca. Si in plus coreeni sunt niste oameni foarte primitori si extrem de ordonati. Acum sa aflam mai multe despre Coreea de Sud.
             Coreea de Sud, oficial Republica Coreea este o tara din Asia de Sud-Est, cu capitala la Seul, a doua mare metropola din lume si un important pe plan mondial. Se învecinează cu Republica Populara Chineza la vest, Japonia la est si Coreea de Nord la nord.
Teritoriul tarii este impartit în 9 provincii şi 6 orase. Cel mai mare oras este Seul care are o populaţie de 10.421.782 de locuitori. Iata cateva din cele mai importante orase ale Coreei: Seul, Busan, Daegu, Incheon, Gwangju, Daejeon si Ulsan. Aprope 3 000 de insule, majoritatea nelocuite, aflate pe coasta vestică si estica, intra în componenta teritoriului Coreei de Sud. Insula Jeju se află la aproximativ 100 kilometri sud în largul Marii Chinei de Est. Este cea mai mare insulă, cu o suprafaţă de 1 845 km². Aici se atinge cea mai ridicată altitudine, de 1 950 metri pe vulcanul stins Halla-san.
        Majoritatea sud-coreenilor au religie budista şi confucianista, ultima dintre ele fiind religia oficiala a Coreei de Sud din secolul al XIV-lea pana la inceputul secolului XX. În jur de 28% dintre sud-coreeni sunt crestini.Religii importante mai sunt shamanismul (credinta în spirite) si o religie, foarte cunoscută în Coreea de Sud, cu numele de Chundo Kyo (numită Tonghak până în 1905) care combină elemente ale confucianismului, daoismului(taoismului) si budismului.
         Mostenirea artistica si culturala a Coreei a fost puternic influentata de-a lungul veacurilor de contactul apropiat cu China. Budismul, care a dominat viata coreeana din secolul VII pana în secolul XII, a influentat artele. Multe temple budiste, manastiri, morminte sfinte, palate si alte opere de arta raman inca fiind martorii realizarilor din Epoca de Aur si fiind valorabile ajutand la dezvoltarea turismului Coreei de Sud. In timpul dinastiei Koryo au fost construite numeroase opere de artă. Povestile populare, muzica, poezia si teatrul, toate fac parte din traditia budista şi confuciana.Felul de mancare national coreean este “kimchi”, un amestec de legume murate condimentate, principalul ingredient fiind varza. Acest fel se prepara in cantitati mari toamna si este lasat la fermentat cateva saptamani, in bircane ingropate in pamant.
    
   O masa tipic coreeana include supa, orez cu fasole si garnitura de kimchi. Alte feluri specifice sunt bulgogi (fasii de carne de vita marinata), kalbi (coaste de vita marinate) si sinsollo (o mancare din peste, carne, oaua, legume, nuci si fasole). Koreenii mananca cu betisoare si o lingura, de obicei la o masa plianta micuta, care poate fi mutata in orice camera a casei.


 Elevii incep să mearga la scoala de la varsta de 6 ani. Anul scolar începe în martie si se termină în februarie. În ceea ce priveste sanatatea serviciile sunt foarte bune existand multi doctori specialisti. Si turismul este bine dezvoltat principalele atractii fiind: Seul- Palatul Toksu, Palatul Kyongbok, Palatul Changdok, Gradina Secretă, Capitol Building, Great South Gate, Great East Gate,Turnul Seul. Alte atractii mai sunt Parcul Kyongju Tumuli, Star Tower si Muzeul Naţional Kyongju. Satul de langa Seul, Suwon este un muzeu “in viata”. Insula Jeju şi Muntele Sorok sunt de asemenea frecventate de turisti.
Nu-i asa ca e o tara  absolut superba si care merita din plin sa fie vizitata?


Changdeok palace





 Seul